LIIKUNNALLA VASTUSTUSKYKYÄ

Tutkimus paljastaa tekijän, joka suojaa vakavalta koronavirustaudilta: "Selkeä yhteys sekä miehillä että naisilla"​​​​​​​

Hengitysteiden infektiot ovat olleet viimeisen vuoden aikana jatkuvasti esillä – sattuneesta syystä. Uusi tutkimusyhteenveto tuo esiin fyysisen aktiivisuuden fantastisia hyötyjä vastaiskussa flunssalle ja influenssalle.

Säännöllinen fyysinen aktivisuus vähentää sairastumista, laskee kuolleisuutta ja saa rokotteet toimimaan paremmin

Tutkijat vetivät hiljattain yhteen tietoa fyysisen harjoittelun vaikutuksista vastustuskykyyn, kuolleisuuteen ja rokotteiden toimivuuteen. Havainnot olivat innostavia: Säännöllinen harjoittelu laskee infektioriskiä 31 prosenttia ja infektioon kuolleisuutta 37 prosenttia.

Lisäksi harjoittelu parantaa rokotusten tehoa. Tämä on innostavaa, sillä sen sijaan, että etsisi otsikoista ”parasta” rokotetta itselleen, voi omilla toimillaan vaikuttaa saamansa rokotteen tehoon.

Hyvä kunto näyttää suojaavan vakavalta koronavirustaudilta. Liikunnan tiedetään vahvistavan vastustuskykyä.

Miksi liikunta sitten vaikuttaa näin? Tutkijoiden mukaan taustalla on kaksi seikkaa.

Ensinnäkin liikunta parantaa immuunipuolustuksen tehoa. Toiseksi liikunnan ansiosta hengitys- ja verenkiertoelimistö on vahvempi ja paremmassa kunnossa. Näin se pystyy vastustamaan infektioita tehokkaammin ja kestää ne paremmin.

Vaikutus voi olla myös osittain psyykkinen, sillä liikunta vähentää koettua stressiä. Stressi taas voi heikentää immuunipuolustusta.

Kuinka paljon pitää liikkua?

Tutkijat analysoivat tutkimuksia, joissa tehtiin aerobisia lajeja, kuten kävelyä, juoksua tai pyöräilyä. Mukana oli myös voimaharjoittelututkimuksia.

Tutkimustieto ei anna selkeää vastausta siihen, mikä liikuntamäärä on optimaalinen vastustuskyvyn tukemiseen. On kuitenkin viitteitä siitä, että noin 150 minuuttia liikuntaa viikossa toimii. Eli monipuolinen liikunta on tehokkainta sekä mielekkäintä.

Tämä on linjassa kansallisten liikuntasuositusten kanssa, joissa suositellaan viikkoon noin 2,5 tuntia matalatehoista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä